Bölüm üyelerimizden Alper Kaliber’in İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Senem Aydın-Düzgit ile birlikte derlediği ‘Is Turkey De-Europeanising? Encounters with Europe in a Candidate Country’ başlıklı özel sayı, SSCI endeksinde yer alan South European Society and Politics dergisinde 2016 yılının ilk sayısında yayımlandı. Bu özel sayıda Türkiye’deki Avrupalılaşma ve Avrupalılaşmadan uzaklaşma dinamikleri çeşitli siyasal aktörler (siyasal partiler, sivil toplum örgütleri) ve politika alanları (medya ve düşünce özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, eğitim) ayrıntılı şekilde tartışılıyor. Bu özel sayıda Doç. Dr. Alper Kaliber’in “Türkiye’de Sivil Toplumun ve Kamusal Tartışmaların Avrupa’dan Uzaklaşması: Kürt Sorunu Örneği” başlıklı bir yazısı bulunuyor. Dr. Kaliber, ayrıca özel sayının giriş yazısını Senem Aydın-Düzgit ile birlikte kaleme aldı. Bu özel sayıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü dahilinde faaliyet gösteren Jean Monnet Kürsüsü “Türkiye ile AB arasında Göç: İnterkültürel Diyalogun Başarı Şansı?” başlıklı bir konferans düzenlemektedir. Avrupa Komisyonu’nun finansal desteği ile düzenlenen konferans, Türkiye ile AB arasında karşılıklı olarak devam eden göç akımını tartışacak ve özel olarak mevcut mülteci krizini değerlendirecektir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya interkültürel diyalog kapsamında Türkiye’de ve AB’de göçmenlerin entegrasyon olasılığını değerlendirirken Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet İçduygu Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde Suriyeli mülteci krizini yorumlayacak. Konferansın moderatörlüğünü İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nden Jean Monnet Kürsü Başkanı Prof. Dr. Bianca Kaiser üstlenecek.

Jean Monnet Konferansı 30 Mart 2016 günü 13.30-15.30 saatleri arasında Mehmet Altınbaş Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. Konferansta sunum ve tartışmalar İngilizce yapılacaktır. Tüm öğrenciler ve akademik personel davetlidir.